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INTERPRETATION IC 135-2010-5 OF 
ANSI/ASHRAE STANDARD 135-2010 BACnet® - 

A Data Communication Protocol for Building 
Automation and Control Networks 

 
Approval Date: July 16, 2012 

 
Request from:  Carl Neilson (cneilson@deltacontrols.com), Delta Controls, 17850 56th Ave., 
Surrey, BC V3S 1C7.  
 
Reference:  This request for interpretation refers to the requirements presented in 
ANSI/ASHRAE 135-2010, Clauses 12.25.9 and K.4.3, relating to T-VMT-E-B BIBB. 
 
Background:  This interpretation request originated from the BTL-WG. 
 
In Clause 12.25.9, the description of the Log_Interval property, it states:  
 

If present, this property shall be writable if Logging_Type has either the value POLLED 
or the value COV. This property shall be read-only if Logging_Type has the value 
TRIGGERED. 

 
In T-VMT-E-B, it states that Log_Interval shall be writable: 
 

K.4.3 BIBB - Trending-Viewing and Modifying Trends External-B (T-VMT-E-B) 
  
The B device is capable of trending properties of objects contained in other devices. The 
B device shall support T-VMT-I-B and DS-RP-A. The Log_Interval and 
Log_DeviceObjectProperty properties must be writable. 
  
The Trend Log objects must be capable of trending REAL, Unsigned, INTEGER, 
BOOLEAN, Bit String, Enumerated and NULL values. 

 
The purpose of the BIBB is to indicate that a device is capable of trending objects / properties in 
other devices (as per first sentence). Since many devices do not support COV, a Trend Log that 
only allows a value of 0 (meaning COV) to the Log_Interval would not be interoperable with 
many devices. 
 
Interpretation No.1:  T-VMT-E-B requires that the device supports Trend Log objects support 
a Logging_Type other than TRIGGERED so that Log_Interval is able to be made writable. 
 
Question No.1:  Is this interpretation correct? 
 
Answer No.1:  Yes 
 
Interpretation No.2:  T-VMT-E-B requires that the device supports Trend Log objects that 
support values other than 0 in Log_Interval so as to fulfill the first sentence of the BIBB. 
 
Question No.2:  Is this interpretation correct? 
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Answer No.2:  Yes 
 


